ПЛЕТЕНИ ШАПКИ - КЛАСИЧЕСКИ И ТРАДИЦИОННИ

ПЛЕТЕНИ ШАПКИ - КЛАСИЧЕСКИ И ТРАДИЦИОННИ

15 февруари 2021

ПЛЕТЕНИ ШАПКИ - КЛАСИЧЕСКИ И ТРАДИЦИОННИ

„Сложи си шапка или ще настинеш.“

 Това е първото нещо, което сте чували от майка си всеки път, преди да излезете навън през зимата. 

Някои дори твърдяха , че 80% от телесната топлина се губи през главата. Макар че това научно твърдение издиша, определено се чувствате по-добре, когато главата Ви е топла.

 

Първоначално плетените шапки са правени от висококачествена вълна, произведена от овце, а днес по често се използват синтетични влакна или рециклирани материали.Предназначени са да осигурят топлина през студените месеци.Плетката е от прости, стесняващи се конструкции,въпреки че съществуват много варианти.

 

В исторически план вълнената плетена шапка е била изключително разпространена форма на шапки за моряци, рибари, ловци и други, прекарващи работния си ден на открито от 18-ти век и напред, и все още се използва често за тази цел в северните райони на Северна Америка, Европа , Азия и други студени региони по света. Намира се навсякъде по света, където климатът изисква топла шапка, плетената шапка може да бъде намерена под множество местни имена. 

 

От историческата си връзка с Фригийската шапка, носена от освободените роби в Древен Рим, до шапките, символ на свободата, изрисувани в американския Капитолий, плетената шапка е добре познат аксесоар. А ако сте си мислели, че да се носи високо на главата или под лек ъгъл е измислено от хипстърите, не е така. Тенденцията започва с ветераните от Втората световна война.

 

Плетени шапки с подгъв

Плетените шапки с подгъв са най-обичайният и класически тип. Тяхната традиционност ги прави идеални за почивните дни или за пътя Ви до работа.

Подгъвът е долната част, която често се обръща нагоре или се сгъва за получаване на желаната форма.Също така осигурява двойна защита за ушите и челото. Обикновено се носи така, че да покрива ушите наполовина, а при силен вятър се опъва надолу за допълнителна топлина.
При много мъжки плетени шапки подгъвът може да се развие или да се регулира така, че аксесоарът да стои и да изглежда по различен начин. Предимства на шапките от акрил и синтетични материи

  • Изработени от изкуствени влакна
  • Устойчиви на износване
  • По-рядко образуват гънки
  • Леки и бързо съхнещи

Добре дошли, приятели на автомобилната епопея! Днес ще се замесим в историята на една от най-иконичните автомобилни марки - Москвич. Създадена в една от най-големите автомобилни нации, Съветския съюз, Москвич бързо стана символ на надеждност и ефективност. Да разгърнем страницата на времето и да се запознаем с нейната увлекателна история.

прочети още